Eens in de zoveel tijd is het nodig om je kozijnen te laten vervangen. Misschien zijn je kozijnen oud en is vervangen goedkoper dan renoveren. Ook kan het zijn dat jouw kozijnen en glas niet voldoende isoleren en dat je de isolatiewaarde van je woning wilt verbeteren of ben je het regelmatige onderhoud aan je houten kozijnen zat en wil je nieuwe exemplaren waarbij je deze lasten niet hebt. Wat ook de reden, wanneer je nieuwe kozijnen laat installeren zal je te maken krijgen met een groot aantal keuzes die prijs, uiterlijk en kwaliteit beïnvloeden. Hier vind je een stappenplan waarmee je deze keuzes makkelijker kunt maken.
Stap 1: kunststof
De eerste keuze heb je al gemaakt, je neemt kunststof kozijnen. Dit is in vele opzichten een goede optie, omdat kunststof niet duur is, maar vele voordelen heeft. Zo is het duurzaam, isoleert het erg goed, is het veelzijdig, kun je het krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Kunststof kozijnen zijn sterk en kunnen makkelijk 50 jaar dienstdoen. Een nadeel van kunststof is dat je het niet makkelijk over kunt verven (er zijn wel enkele mogelijkheden) dus de kleur die je kiest is vaak de kleur waar je de rest van de levensduur van de kozijnen aan vast zit. Ook de uitstraling van kunststof is niet naar ieders smaak. Dit kun je oplossen door je kunststof kozijnen in een bepaalde uitvoering te kiezen.
Stap 2: de afmetingen
Vervolgens is het tijd om de afmetingen te bepalen. Het gemakkelijkste en het goedkoopste is het wanneer je de huidige afmetingen kiest. Dan hoeft er geen breekwerk verricht te worden in je gevel en kun je met wat doe-het-zelf ervaring eventueel de montage zelf doen. Wil je een nieuw kozijn laten plaatsen op een plek waar deze nog niet bestaat, dan is het verstandig de afmetingen goed te overwegen en eventueel het breekwerk te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Stap 3: de standaardafmetingen of maatwerk
Nu kun je bepalen of jouw ramen standaardafmetingen hebben of dat deze op maat moeten worden gemaakt. Deze laatste optie is duurder, maar geeft je meer mogelijkheden en vrijheid wat betreft het ontwerp. Standaardafmetingen zijn goedkoper en gemakkelijker en misschien, met het oog op de toekomst wanneer ze weer moeten worden vervangen, de meest verstandige optie.
Stap 4: de samenstelling
Vervolgens is het tijd om te bepalen welk type raam je nodig hebt. Je kunt vaak kiezen uit een vast raam, een kiepraam of een draai-kiepraam en de samenstelling maak je zelf. Heb je veel ruimte, dan kun je bijvoorbeeld twee draai-kiepramen plaatsen met daartussen een vast raam. Deze bestel je dan allemaal samen en bij de meeste leveranciers heb je voldoende opties. Ook kun je een deur laten plaatsen en deze combineren met een bepaald kozijn. De mogelijkheden zijn groot, als je er maar voor zorgt dat je binnen je budget en binnen je afmetingen blijft.
Stap 5: de extra opties
Als laatste kun je besluiten om je kozijnen uit te rusten met extra opties, zoals een ventilatierooster, een insectenhor of bepaalde zonwering. Dit zal de prijs doen stijgen, maar als je deze op een later tijdstip aanschaft ben je vaak meer kwijt. Je moet ook een beslissing maken over het type glas. De meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ isolatieglas, maar je hebt vaak de keuze uit een aantal opties. Deze hebben dan uiteraard direct invloed op de eindprijs.
Stap 6: de financiering
Bepaal van tevoren hoe je voor je kozijnen wilt gaan betalen en wat je budget is. Dit kan een doorslaggevende factor zijn wanneer je een leverancier uit moet kiezen. Wil je zelf monteren of laten monteren, heb je het geld beschikbaar, wil je een regeling treffen met de bank of met de leverancier en wat wil je maximaal uitgeven? Dit zijn allemaal vragen die je beter vooraf kunt beantwoorden, omdat ze je later helpen binnen je budget te blijven.
Stap 7: de leverancier
Nu je besloten hebt hoe je kozijnen eruit moeten komen te zien, en hoeveel geld je beschikbaar hebt, is het tijd om de beste leverancier te kiezen. Deze bepaal je door naar factoren te kijken zoals de kwaliteit van de kozijnen, de prijs, de service die je ontvangt, de garantieregeling eruitziet en de nazorg die wordt aangeboden. Het is erg belangrijk dat je deze keuze niet te gemakkelijk maakt. Kijk dus altijd naar de keurmerken van een leverancier en zijn producten, lees klantenrecensies, ga kijken in de showroom en lees de kleine lettertjes. Alleen op die manier kun je je een compleet beeld vormen van de leverancier en de diensten die deze levert.
Stap 8: vergelijk offertes
Nadat je een aantal leveranciers hebt bekeken kun je beginnen met het aanvragen van offertes. Dit hoeft je niet veel tijd te kosten als je onze vergelijkingstool gebruikt. De service is gratis en vrijblijvend. In een korte tijd zal je precies weten hoeveel je moet betalen voor jouw kozijnen bij een aantal leveranciers uit jouw regio. Nu moet alleen de installatie en de overdracht nog plaatsvinden en je nieuwe kozijnen zijn klaar om gebruikt te worden.